vlag-engeland.jpg

Statement

Mijn werk is een constante zoektocht naar balans. Mijn 3-dimensionale vormen zoeken deze balans middels licht en donker, binnen- en buitenvorm, open en gesloten zijn.
Ik werd gegrepen door de architectuur van o.a. leemhuizen die je veel aantreft in landen als Mali. Met hun binnen en buitenvorm, de platte daken en zichtbare balkenconstructies. Daar wilde ik iets mee doen. Ik heb daar toen een vorm aan kunnen geven middels het gebruik van keramiek en papier. Dat is vanaf mijn vroegste werk ook duidelijk te zien. Ook hier al de balans tussen hard en zacht, kwetsbaar en sterk.
Ik wilde krachtige monumentale vormen creëren. Dat deed ik door vlakken die in spanning waren met elkaar hun evenwicht te laten vinden in open en gesloten vormen, licht en donker.
Licht en donker zijn steeds belangrijker geworden in mijn werk. Zeker de laatste paar jaar, waar ik skeletachtige “Cocoons” heb gebouwd, is licht versus schaduw het belangrijkste spanningsveld. Deze wordt gecreëerd door de transparantie en het ritme van de vorm van het beeld. Door verandering van het licht verandert ook het beeld, maar blijft de balans altijd bestaan.
Architectuur is nog steeds een grote inspiratiebron voor mij. Op dit moment werk ik aan verschillende ensembles van huizenvormen, waarbij de contrasten mijn bouwstenen zijn. De contouren en vlakken zijn in evenwicht met de reflectie en de schaduw die de vormen tekenen op het grondoppervlak.